Sarawak-DAP Tergugat, Mula Kempen Awal.

Sarawak-1

Kempen parti politik di Sarawak telah bermula sebelum tarikh pembubaran yang telah diumumkan Ketua Menteri Sarawak, Dato Adenan Satem. Pemilihan 11 April sebagai tariikh terakhir DUN Sarawak dilihat sangat bersesuaian dengan keadaan semasa Negeri Kenyalang.

Namun demikian parti pembangkang khususnya DAP dilihat telah bermula sebelum tarikh pembubaran DUN. Propaganda Democratic Action Party (DAP) yang mahu memastikan kejatuhan Barisan Nasional (BN) telah mula menyerang kepimpinan Adenan Satem dengan pelbagai cerita karut.

Kempen DAP yang menggunakan video muzikal pendek dengan tema ‘TAK NAK BN’ hanya menampilkan skrip lama yang telah DAP gunakan setiap kali Pilihanraya Negeri Sarawak diadakan. Dalam video pendek tersebut lirik yang di ulang ulang hanya berkisar mengenai ketiadaan keperluan asas di Sarawak. Lirik yang turut memburukkan imej Perdana Menteri Dato Sri Najib Tun Abdul Razak menunjukkan DAP Sarawak sudah ketandusan idea untuk membangunkan Bumi Kenyalang setaraf dengan apa yang telah Barisan Nasional lakukan sejak Sarawak menyertai Malaysia.

Video Pendek Kempen DAP : http://m.kinitv.com/video/31674O8?t=1459422836401

DAP yang mendakwa rakyat Sarawak ditindas di bawah BN perlu memandang kembali apa yang telah DAP lakukan terhadap kaum bumiputera di Pulau Pinang. Pengusiran bumiputera dari tempat asal mereka dengan kes kampung Pala, pengambilan tanah rakyat secara tidak adil, menghalang peniaga bumiputera menjalankan perniagaan merupakan sebahagian dari diskriminasi kaum yang dilakukan DAP terhadap rakyat P.Pinang.

Malah skandal yang mewarnai parti sosialis sekular itu sebenarnya menampakkan ‘belang’ sebenar DAP apabila mendapat kuasa memerintah sesebuah negeri.

Adakah rakyat Sarawak mahu menerima nasib yang sama seperti kaum bumiputera P.Pinang yang semakin tertindas di bumi sendiri di bawah pentadbiran DAP? Adakah DAP mampu untuk memenuhi janji mereka kepada rakyat Sarawak? Selama beberapa penggal, DAP menguasai kerusi di Dewan Sarawak namun pembangunan yang dijanjikan wakil mereka tidak ditunaikan. Mengapa ini yang terjadi disebalik segala janji manis DAP?

6 Etnik utama Sarawak akan mengundi bagi memilih wakil rakyat yang mereka boleh harapkan membawa lebih banyak pembangunan ke tempat mereka. DAP yang terkenal sebagai sebuah parti yang mengamalkan diskriminasi kaum, tidak mampu menjadi suara rakyat Sarawak kerana akan berlaku ‘berat sebelah’ terhadap Etnik lain jika dapat menguasai Sarawak. Rakyat Sarawak boleh menilai sendiri diskriminasi yang berlaku dalam DAP Pusat yang hanya menampilkan dominasi satu kaum di kerusi tertinggi parti tersebut. Kurang dari 10% kerusi tertinggi parti DAP dikuasai lain lain kaum dan tidak mustahil diskriminasi ini akan berlaku di Sarawak jika mereka diberikan peluang.

Berdasarkan laporan ekonomi Sarawak, sektor perkhidmatan menjadi penyumbang utama pendapatan negeri Sarawak.(2013)

  • perkhidmatan – 37.2%
  • perkilangan – 26.6%
  • perlombongan – 21.5%
  • pertanian – 11.4%
  • pembinaan – 3.1%
  • cukai import – 0.3%

DAP tidak mampu membawa kepesatan sebegitu baik seperti yang dilakukan BN untuk rakyat Sarawak. Malah DAP di Semenanjung juga tidak berupaya mentadbir Pulau Pinang tanpa bantuan kerajaan Pusat. Ketua Menteri P.Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP terpaksa meminam dari kerajaan Pusat bagi membolehkan DAP mentadbir P.Pinang. Bagaimana DAP begitu yakin mereka mampu melaksanakan pelbagai kebaikan kepada rakyat Sarawak jika DAP Pusat sendiri tidak berupaya melakukannya tanpa bantuan?

Dominasi BN di Sarawak cuba di pertikaikan oleh seorang ahli DAP yang mendakwa tiada pembangunan dibawa oleh BN sepanjang memerintah Sarawak. Namun demikian beliau lupa kerana kemajuan yang dibawakan BN membolehkannya berhubung dengan dunia luar walau berada jauh di pedalaman.

Jika BN Sarawak tidak prihatin kepada rakyat sudah tentu beliau tidak dapat memaparkan segala dakyah buruk DAP kepada rakyat. Kerajaan BN Sarawak di bawah Taib Mahmud telah melakukan banyak perubahan dan revolusi pembangunan kepada rakyat Sarawak dan kini Adenan Satem memikul amanah untuk meneruskan khidmat BN kepada rakyat Sarawak.

Bekalan elektrik serta air bersih yang dijanjikan BN tetap akan dilaksanakan mengikut jadual berikutan faktor mukabumi Sarawak. BN Sarawak tidak pernah melupakan kepercayaan yang telah rakyat berikan kepada mereka dan berusaha membawa lebih kemakmuran kepada rakyat Sarawak.

Semua janji BN tetap akan ditunaikan walau mengambilsedikit masa dan rakyat Sarawak memahami akan kesukaran yang perlu dihadapi untuk menikmati segala kemudahan setaraf dengan pembangunan pesat negeri Sarawak.

Perdana Menteri sendiri terbukti sangat prihatin dengan Sarawak dan beliau mengambil inisiatif untuk sentiasa dekat dengan Sarawak sepanjang menjadi PM. Sebagai rekod, Najib merupakan PM yang paling kerap  turun ke Sarawak bagi menilai keperluan rakyat Bumi Kenyalang dan menghulurkan peruntukan yang agak besar bagi membolehkan pembangunan dilakukan di Sarawak.

Lebuhraya Pan-Borneo yang menghubungkan Sabah dan Sarawak merupakan hadiah dari PM kepada rakyat Sarawak kerana menjadi satu satunya lebuhraya di Malaysia yang tidak mengenakan tol. Bukan itu sahaja, PM turut mengumumkan pelbagai bantuan dari kerajaan Pusat untuk disalurkan kepada rakyat dan ini merupakan penghargaan daripada PM Najib kepada Sarawak yang sentiasa menyokong BN.

Rekod cemerlang BN Sarawak ini belum mampu ditandingi oleh DAP yang menyimpan impian merampas kerusi Sarawak daripada BN.

DAP perlu membuktikan kemampuan mereka di Pulau Pinang terlebih dahulu sebelum mendabik dada akan membawa kemakmuran kepada rakyat Sarawaksarawak-2

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s