Siapa Tanggung Kos “Kongres Gila Kuasa”?

Perhimpunan Kongres rakyat di Shah Alam Convention Centre (SACC) yang dianjurkan pembangkang turut  menampilkan kehadiran bekas pemimpin Umno. Mantan PM, Tun Mahathir yang dipercayai menjadi ‘ketua’ deklarasi rakyat turut serta berada dalam kongres tersebut. Ahli Parlimen Pagoh, Muhyiddin Yassin turut serta dalam perhimpunan pembangkang bertujuan menjatuhkan Perdana Menteri Dato Sri Hj Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Tinjauan dalam media sosial Facebook mendapati rata rata rakyat tidak menyukai perhimpunan seumpama itu kerana menghina sistem demokrasi Malaysia apabila ‘kongres rakyat’ yang dianjurkan bertujuan menjatuhkan kerajaan dan bukan memihak kepada kepentingan rakyat serta negara. Mereka berpendapat ‘kongres’ tersebut hanyalah gimik pembangkang dan Mahathir meraih simpati. bagi pembangkang pula, perhimpunan ini tidak lebih dari mencari populariti setelah imej mereka tercalar dengan pelbagai siu yang melanda kepimpinan pembangkang.

Kelibat Lim Guan Eng, Mukhriz Mahathir, Shafie Apdal tidak kelihatan di dalam dewan juga menimbulkan persoalan. Mengapa mereka yang asalnya berkobar kobar menandatangani deklarasi rakyat tetapi tidak berani berhadapan dengan rakyat dalam kongres hari ini.

Perbelanjaan persiapan kongres rakyat dilaporkan mencecah RM2.8 juta. Keraguan mengenai jumlah tersebut membangkitkan persoalan. Siapakah yang membiayai semua kos ‘kongres rakyat’? Tidakkah ini menjadi pembaziran wang rakyat jika pembangkang yang menaja keseluruhan kos? Atau Mahathir sendiri mengeluarkan belanja untuk memastikan ‘kongres’ berjalan seperti di rancang?kongres2.8juta

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s