Pembangkang Melompat Isu Dana Politik.

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata dalam sistem demokrasi, amalan menerima dana politik dibenarkan kepada parti-parti politik.

Timbalan perdana menteri berkata derma politik bukan perkara baharu dalam sistem demokrasi.

Malaysia ketika ini sememangnya masih tidak mempunyai undang-undang khusus bahawa derma atau pembiayaan politik perlu diisytiharkan dan tidak mengharamkan derma untuk kegunaan politik, katanya ketika memberi penerangan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau memberi penerangan di bawah Peraturan Mesyuarat 14(1)(i) berkaitan isu dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun perdana menteri.

“Malah realitinya di kebanyakan negara maju juga derma politik diberi secara umum. Janganlah mana-mana pihak menuding jari dan berpura-pura tidak memerlukan dana politik kerana dalam sistem demokrasi derma politik bukan perkara baharu,” kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri.

Menyentuh mengenai ketiadaan undang-undang khusus tersebut ketika ini, Ahmad Zahid berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri telah menyatakan kesediaannya supaya pembiayaan politik dikawal selia sejak tahun 2009 lagi.

“Pada 2010, Program Transformasi Kerajaan (GTP) menyarankan cadangan kawal selia terhadap pembiayaan dana politik. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri juga telah menandatangani Ikrar Integriti Pilihan Raya oleh Transparency International (TI) Malaysia pada tahun 2013.

“Namun, saranan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri untuk mengawal selia derma atau pembiayaan dana politik tidak jadi kenyataan kerana cadangan ini ditolak oleh parti pembangkang dan sehingga kini tidak ada undang-undang khusus dalam negara untuk menguruskan pemberian pembiayaan dana politik,” katanya.

Memandangkan isu derma ini telah mendapat perhatian umum dengan pelbagai reaksi, Ahmad Zahid berkata Perdana Menteri pada tahun ini sekali lagi mengetengahkan semula cadangan asal untuk mengawal selia pemberian dana politik dengan mnenubuhkan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) yang akan mengambil kira pandangan semua pihak berkaitan.

Beliau berkata pada 4 Ogos 2015, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memaklumkan bahawa jumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun Perdana Menteri itu bukan daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ahmad Zahid berkata kerajaan telah dinasihatkan oleh Peguam Negara bahawa apa-apa kenyataan tidak wajar diberikan berhubung dengan perkara yang dibangkitkan memandangkan perkara tersebut masih dalam siasatan oleh agensi yang berkaitan.

“Namun begitu, saya rasa perlu dimaklumkan bahawa SPRM telah pun mengenal pasti penderma dana politik RM2.6 bil………….

Baca Seterusnya Klik : http://www.bicara.news/category/semasa/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s